Amerikai gengszter

Posted on Posted in Egyéb
 
Ridley Scott nem Keresztapát rendezett. Mégis, kerek egész, hiszen a rendező nem akar sokat: kettő, a maga pályáján rendkívüli ember közös történetét meséli el.
 
Frank Lucas (D.W.), egy FŐNÖK sofőrje. Ha nem tudnánk kicsoda, csak hétköznapi, néger  embernek tartanánk. Úgyis viselkedik, miután meghal az apaként tisztelt főnöke, átveszi annak „birodalmát”. Már akkor hívja oda a testvéreit (mivel vidéki) amikor már „befutott”. Lucas olyan, ember, aki szigorú szabályok, az UTCA TÖRVÉNYE és tanítómestere által tanítottak szerint él.
A másik főhős Richie Roberts (R.C.), egy igazi, tisztességes zsaru. Azzal alapozza meg „hírnevét”, hogy kollégájával együtt bevisznek közel egymillió dollárt, miután feltörik az egyik díler autóját megfigyelés közben. Roberts olyan ember, aki szigorú szabályok, a TÖRVÉNY szerint él.
NY utcáin a heroin csak úgy érhető el, hogy hihetetlenül korrupt rendőrök a franciáktól lefoglalt drogot hígítva árulják. Lucas kihasználja azt, hogy ismerőse a vietnámi háború miatt a Távol-Keleten szolgál, és rábírja, hogy segítsen neki nagy tisztaságú, nem hígított heroint szerezni, közvetlenül az előállítótól. A tonnányi árut a hadsereg repülőgépével amerikai földre szállítják, és hamarosan Lucas és szervezete látja el NY-t és Jersey-t is. Lucas kitűnő üzletemberként felismeri az új idők szelét és meglátja a piaci rést. Ez minden nagy üzletnek az alapja; ráadásul megfejeli azzal, hogy termékének, a nagy tisztaságú és olcsó heroinnak márkanevet is ad, amelyért harcolni is képes. Közben Roberts egy az egyre nagyobb kábítószer problémával harcoló új szövetségi ügynökség (DEA) helyi nyomozója lesz, aki egy biztos dologra számíthat: a többi rendőr és állami szerv segítségének hiányára. Ez a két ember szükségszerűen keresztezi egymás útját, s többek között ez a film sztorijának egyik fő motívuma. Csak Roberts annyira konok, annyira ZSARU, hogy megértse és elfogadja: egy NÉGER szépen lassan a többi bandavezér fölé kerekedik.
A film jó mestermunka. Ridley Scott hozza a szokásos színvonalát, mármint ami ŐT jellemzi, nem azt, ami általában a „gengszterfilmeket”. Denzel Washington nem tud rosszul játszani, és Russel Crowe a kicsit hurkás-hasas rendőrként zseniális. A két Oscar-díjas a hátán elviszi a filmet, azonban a többi színész is jó, köztük Cuba Gooding Jr., Josh Brolin, Armand Assante.
Akcióból, drámából, viccből, családi ebédből, kortörténetből, IGAZSÁGBÓL annyi van benne, amennyi egy jó esti szórakozáshoz szükséges. Viszonylag egyszerű eszközökkel operál: pl. miközben a gazdag heroinnal üzletelő főszereplő családi körben ünnepli a karácsonyt, látható a boldogság; addig a rendőr főszereplő konzerv tonhalból csinálja a szendvicset a lepukkant legénylakásban. S utána rögtön a haldokló, drogfüggő néger anyuka látható, amint a hányásában fekszik, rajta a síró csecsemővel.
Serpico világában játszódó Sebhelyesarcú Keresztapa, némi Traffic-os képi világgal és egy kövérkés Maximussal.
Mindenképpen ajánlott kategória, 10-ből legalább 7, ízléstől függően. Nálam 9,5.
upd. by lipp : hasonló véleményekkel vagyok én is a filmről, talán a hosszával van egy pici bajom, bár folyamatosan lekötött. Ja igen, és a filmben is kiderül a nagy igazság, a rosszat és a bukást mindig a nők és a hiúság hozza az emberre 🙂 Részemről erős 8-as.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..