Flódnigyár

Posted on Posted in Egyéb
Tegnap ott voltam hát a Hollán – Budai Nagy sarkán, s bár nem terveztem, de bekerültem az események sodrába. Magáról a tüntetésről mindenki olvasott/látott/hallott mindent – nekem annyi maradt, hogy elmondjam, mennyire csodálatos volt Gerhard Schrödertől egy méterre állani, attól az embertől, akit – épp, mint Tony Blair-t – annak a csodálatos korszaknak a képviselőjének tartok, mely elindította Európát egy új úton.
 
 
Szokás Gyurcsányt szidni – és nem csak mostanság – de, amikor Schröderrel együtt mellém kerültek – engem is elkapott az az érzés, hogy nem egyszerűen egy leköszönni készülő miniszterelnököt, hanem egy karizmatikus államférfit látok magam előtt. Örültem a felharsanó “Tartson ki, tartson ki!” – felkiáltásoknak, a sok mosolynak, annak a szeretetnek, ahogyan az emberek Fletót fogadták. Holott necces volt, egy szinte csupa szdsz-esből álló tömegbe épp most elmenni.
 
 
Öröm töltötte el a lelkemet akkor is, mikor a sok régi Új Generációs emberkével találkoztam s akik sütikéket osztogattak – a sütiosztásból egyébként a környékbeli cukrászdák is kivették a részüket. Mindig örülök, ha – még egy anitfasiszta tüntetésen is csupán és csak pillanatokra – de közelebb kerülök a régi, szép idealisztikus marlenkához, aki még nem volt cinikus. Ilyenkor önmagam lehetek.
Találkoztam ám exférjemmel is, aki gyorsan lecsekkolt egy villáminterjú erejéig a hvg.hu-nak. Épp az előbb láttuk a híradóban, ahogy begyűjtötték tegnap a rohamrendőrök. Nevettünk is – gonoszak vagyunk:) – egy zsidót betenni az újfasiszták közé…
 
 
Nekem fontos volt ott lenni ezen a tüntetésen – és ott leszek minden ilyenen, ha csak a legkisebb veszélyt is látom, hogy bárkit nemzetisége, vallása, nemi vagy szexuális beállítottsága miatt inzultálnák.

Fiatal demokráciánk igen sérülékeny még, vannak gyermekbetegségek – de bizakodó vagyok, hogy előbb-utóbb mindenki megérti mi a lényeges és a fontos. S, hogy Kölcsey szavaival éljek:

“Jelszavaink valának: haza és haladás. Azok, kik a haladás helyett maradást akarnak, gondolják meg: miképpen a maradás szónak több jelentése van. Kor szerinti haladás éppen maradást hoz magával veszteg maradás következménye pedig senyvedés.”.

Remélem, a kor szerinti haladást választjuk idővel azok is, akik most ellene dolgoznak.

One thought on “Flódnigyár

  1. Ez olyan szép volt, egészen meghatódtam 🙂
    Szerintem is jó lenne már végre hagyni, hogy előre lépjünk, nem pedig a visszahúzó erőt képviselni (már azoknak, akik visszahúznak).
    Amúgy Tony Blairt sajnálom, és ott a párhuzam, hogy a reformereket végül mindig kicsinálják.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..