Gasztroretro

Posted on Posted in gondolkodom
Egy fárasztó hét után nincs is jobb, mint egy finom vacsora utáni séta. Ismét bebizonyosodott, hogy két hülye könyvmániásnak tilos bemennie könyvesboltba. Főleg, hogy az Alexandra nyitva van ugye késő estig is. Imádok az emeleten, a régi könyvek között nézelődni. Találtunk is valamit, amit nem lehetett otthagyni.
 
A polgári háztartás szakácskönyve takarékos magyar konyha.
Tetemesen bővített, javított második kiadás.
365 ebédételsor.
írta Komáry Erzsébet székesfővárosi polgári iskolai tanítónő.
 
A kiadás éve 1914.
 
Belegondolni is félelmetes. Közel száz éves a könyvecske, ami szerzői kiadásban jelent meg. Mennyi polgári hölgy, asszony, nagymama használta, forgatta már? Milyen történetek, kis konyhai nevetések, bosszúságok fűződhetnek hozzá? Mennyi éhes ember ült le elégedetten egy ebéd után, amit ebből a könyvből főztek? Forgathatták bőszen, ezt az is mutatja, hogy a könyv végén, ahol üres lapok voltak jegyzetelésre, mindenféle kézzel írt receptek vannak, a könyvben pedig itt-ott egy becsúsztatott papírdarabka, rajta pl. a töltött káposzta receptjével.
 
Ami még furcsább : már ebben a könyvben is benne van egyes ételeknek a fehérje és zsírtartalma. Ezek szerint dédanyáink is számolgatták már a kalóriákat, és lehet, hogy én az 1920-as évek Norbiápdét könyvét tartom most a kezemben?
 
Azt hiszem, ebből a könyvből fogok még recepteket szemlézni. Mivel van benne egy teljes egész éves menüsor, amiben leírják, hogy melyik nap mit kell főzni, álljon most itt az, hogy 1914-ben, Komáry Erzsébet mit is ajánlott holnapra, azaz április 26-ára, ebédre:
 
Levesnek disznógulyás. Főételnek Tejfeles virágoskel, burgonyatésztával. Hm, nem is rossz! Jó étvágyat 🙂
 

2 thoughts on “Gasztroretro

  1. Remélem csinálsz valahol neki egy kis helyet, és mindennap felrakod a következő napi menüt, legalább lenne 5letem a párom reggeli kérdésére :”mit főzzek ma?” :))

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..