Iskola, mint olyan.

Posted on Posted in gondolkodom
Gyakran felmerülő két sztereotíp vélemény:
 
1. Az amerikai iskolarendszer szar. Buták, egy európai nevetve többet tud; keverik Bukarestet Budapesttel, fogalmuk sincs a világ történelméről. Odamegy egy magyar diplomás és szakmabelieknél is sokkal többet tud, ügyesebb.
 
2. Az amerikai felsőoktatási intézmények, különösen a “nagy egyetemek” a legjobbak között vannak. Egy amerikai diploma klasszisokkal többet ér, mint egy másik országbéli (most nem ideszámítva menő angol, francia, olasz, német egyetemeket).
 
Szerintem a két véglet között helyezkedik el a valóság (mint mindig). Elhiszem és értem, hogy 1-1 kimenő diplomásunk nevetve többet tud. Gondolom nem kevéssé számít az, hogy nem a leghülyébb megy oda, talán az okosabb, tehetségesebb. Aki okos, ügyes, tehetséges: az lesz itt is, ott is.
Másrészt hihetetlen összegeket költenek odaát kutatásokra és ez mellett hihetetlen összegeket elkérnek tandíj gyanánt. 20-30 éve az indiai felsőoktatás szinte sehol sem volt. Ma jobb indiai egyetemen végzőket szinte elkapkodják, kb. a nulláról indulva elértek valamit. (Sőt, az egyik leghíresebb egyetemen a diákok tüntettek a terv ellen, hogy a kormány csökkentse a tandíjat; attól tartottak, hogy a nagyobb létszám devalválja a (leendő) diplomájuk értékét.) Költenek rá.
 
Azt gondolom, hogy nem véletlen, hogy a jobb amerikai egyetemek mind ott vannak a “világranglistán” az első százban. Nekünk talán egyik intézményünk van bent az első 200-500-ban. De lehet, hogy kettő. (Értelemszerűen 100 okot tudnék erre felsorolni, de most nem ez a cél.)
 
Azt még meg tudom érteni, amikor szidják egy “átlag” amerikai tudását, műveltségét. (Erről meg az a véleményem, hogy nonszensz elvárni az átlagtól – akár a magyartól – hogy 430 éves jambikus strófákat elemezzen, közben deriváljon, majd fél óra múlva angol-német-francia-olasz nyelven társalogjon, utána elemezze Dél-Afrika vízrajzát, aztán számolgassa, hogy a reakcióban hány mol kén hány mol oxigénnel vált köddé. Közben meg tudjon arról nyilatkozni, hogy melyik fáraó mikor épített és hová piramist, vagy hogy a vetésforgó mikor terjedt el. Ma meg még azt is elvárjuk, hogy (régebbi szakmai szinten) kezeljen fél tucat irodai szoftvert, operációs rendszert; ne adja isten, programozzon is. Aztán menjen súlyt lökni a többiekkel, lányok meg a gerendára. S ekkor még nem beszéltünk mindenféle x-y kromoszómákról, békák törzsfejlődéséről, vagy a két összelökött kiskocsi kerekeire ható erők vizsgálatáról.)
 
Ellenben mulatságosnak tartom, mikor izomból kijelentik, hogy az “amerikai iskolák szarok”. MIT, Harvard, Yale, Princeton (sőt plészbóró :)), Dartmouth, Cornell, Columbia, Georgetown. Csakhogy a nevesebbeket említsem.
 
A kérdésem az, hogy Te erről mit gondolsz? Melyik álláspont áll közelebb hozzád?

5 thoughts on “Iskola, mint olyan.

  1. Erre mondanám, hogy ahány ház, annyi szokás. Nálunk is máshogy tanítanak, másokat várnak el, mint más országokban. Ettől még nem biztos, hogy szarabb, avagy jobb lenne. Ha az átlagembereket nézzük, akkor sem kell más országokat fikázni, hiszen nagyon sok olyan hely , vagy dolog van, amit más országokban természetesnek vesznek, hogy tudják, míg nekünk (itteni átlagokna) esetleg lövésünk sincs róla és ugyanez fordítva. Ezért nem is szavazok, sem erre, sem arra.

  2. a privát (közgazdasági alapozottságú) véleményem a következő:

    tandíjat a magyar felsőoktatásba és legalább megfelezni a hallgatói/oktatói létszámot változatlan központi költségvetésből származó támogatások mellett! akkor lesz esélyünk a Yale – Oxford – Harvard – Cambridge – Sorbonne stb. versenyben. (akkor se sok, de lesz…)

  3. csatlakozom drc-hez. Jómagam az “ingyenes” felsőoktatásban vettem részt, és olyan képzést is kaptam (gy.k. sok mindenre nem jó, és akkor még finoman fogalmaztam). Nagyon nincs rendben a hazai felsőoktatás – és ha megtehetném, szivesen hallgatnék 1-2 szemesztert Amerikában. De ugye én közismert ááámerikamániás is vagyok, ugye 🙂

  4. Az amerikai mitosz otthon, kicsit mas, mint a valosag.Harom eve elek es dolgozok Amerikaban.Konkretan tanitok, katonakat magyarra.Azt hiszem, sokkal intelligensebbek, mint sok honfitarsunk, aki tiz evekig tanul angolul, es utana sem sikerul a kozepfok neki.Azonban Amerika annyira nagy es osszetett orszag, es annyi mas nepseg van benne,hogy altalanositani, ugy mint egy kis orszag eseteben nem lehet.Itt is vannak jo es rossz iskolak, es nagyon sok hasznos es jo dolog az ovodatol az egyetemig.Pl egy amerikai allashirdetesbe se kell beleirni, hogy gepelni tudjon a jelolt, mert itt mindenki tud, iskolaban megtanulta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..