Olimpia 2.0 – avagy vesztesek vagyunk

Posted on Posted in gondolkodom
Kína minden idők legdrágább olimpiáját rendezte az elmúlt 2 hétben. Of course, ebben semmi meglepő sincsen, ha azt nézzük, a kínai sportlétesítmények 10 évvel ezelőttig nem tartoztak a világ legmodernebb ilyen célú épületei közé. Ha voltak egyáltalán. Az évek óta kirobbanó formában lévő gazdaság alapot adott ehhez a fejlődéshez.
 
Kína idén 51 aranyat nyert, összesen meg 100 érmet.
 
Várható volt, hogy mindent megtesznek, de ez a szám azért vicces. Vicces, mert az első “igazi” olimpiájukon, 1988-ban feleannyi érmet nyertek, mint Magyarország. Mi 11-et, ők 5-öt. (Összességében már többet, de ez most lényegtelen. Ahogy az is, hogy az első olimpiájuk, az 1984-es csonka olimpia volt, ott 15 aranyat nyertek, csak mi nem voltunk. Meg Szovjetúnió sem, az igazi olimpiai nagyágyú, amelyik mindig vezette az éremtáblázatot. Csak ma már erről nem beszélünk. Sőt, 1992-ben együtt ment Oroszország, Grúzia :), Örményország, Moldova, az “Isztánok”, Fehéroroszország, Ukrajna. Ezekből 4 most is megelőzött minket a táblázaton.)
Utána következő két olimpián 16 aranyat, majd a következő kettőn 28-32 aranyat “bírtak” nyerni.
 
Ezt most szinte megduplázták, 19 arannyal nyertek többet. Tudni kell, hogy 19 arany az elmúlt 30 évben az éremtábla biztos 4. helyét jelentette. (Az első háromhoz 30 közeli arany szükséges, kivéve idén, mikor 23 is elég.) Tehát Kína mintha magába olvasztott volna 4 év alatt egy újabb országot, olyat, amelyik képes az éremtábla 4. helyét megszerezni. S ezt úgy, hogy nem az első 4-től hódiított el ennyi aranyat. Pl. magától nehéz is lett volna. 😉 Esetleg mondhatnák, hogy az oroszok hiányzó 5 aranyát elvitte Kína. De még akkor is van 14 “másik” arany, amiket más országok elől kell megszerezni.
 
Persze idén a 4. helyen is érdekes ország tanyázik. Nagy-Britannia. 1996-ban egy azaz 1 db aranyéremmel a 32. helyen tanyáztak. (De volt 8 ezüstjük. Ha annak a fele bejön, akkor a korábbi évek 5 aranya ismét meglett volna.)
 
Ellenben innen felfelé vezet az út, utána következő olimpiákon már 10 körüli aranyuk van, idén 19. Megduplázták a 4 évvel ezelőtti 9-et.
 
Ha igazi “vesztest” akarunk látni, akkor Oroszországot érdemes nézni. Míg Szovjetúnió volt a hivatalos név, mindig vezették a hivatalos táblázatot, kivéve 1984-ben.
Folyamatosan gyengülnek (két olimpia alatt 5-5 arannyal lett kevesebb), összesen 20-szal kevesebb érmet nyertek most, mint legutoljára. Van is odaát némi hangzavar az ügyben. S tegyük hozzá, hogy az utóbbi években Oroszországban van pénz sportra, nem úgy mint nálunk. (Viszont, ha megnézzük a régi SZU államait, és összerakjuk az eredményeket, akkor 43 aranyat és összesen 167 érmet kapnánk. Azért az sem lenne gyenge.)
 
Ergo, adva van egy profi és (most) gazdag mammutország, Kína. Adva van a mindig profi és gazdag negyedakkora USA. A régi mammutország SZU utódországai, akik együtt felérnek Kínával. Van még pár profi, népes és gazdag ország, mint NBr, Franciaország, Japán, Dél-Korea, Olaszország, Brazília.
 
Legyünk már realisták. Főleg, mikor olvashatjuk, hogy kínai aranyérem 200 millió forint körüli jutalmat jelent, többek között azért, mert egy iparmágnás minden kínai aranyérmeshez hozzávág egy kg aranyat és 80 ezer dollárt.
 
Ebben a témában érdemes szidni Gyurcsányt, Schmitt Pált, Orbánt, akárkit. Nem mondom, hogy nem lehetett, kellett volna dolgokat máshogy, jobban csinálniuk, de. Nem ők nem vitték le a gyereküket az atlétikai pályára, az uszodába, nem ők adták a számítógépet, kólát, tévét, motort a gyereknek. Nem most, meg nem 3 éve, nem 6 éve. Már a mi gyerekkorunkban is. Igazából csodálom, hogy ebben az országban megél az élsport, akár ilyen minimális szinten. Ahogy az elit sz*rik az élsportra, úgy sz*r a plebs a tömegsportra. Pont nem nekünk kellene rájuk most mutogatni.
 
update1:
A postot az elmúlt napok egymásra mutogatása miatt írtam. Az utóbbi évek szokásos magyarországi reakciójaként, egy világeseményen való részvételünket képesek vagyunk a másikat hibáztatva értelmezni, magyarázni.

3 thoughts on “Olimpia 2.0 – avagy vesztesek vagyunk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..