Portugál

Posted on Posted in gondolkodom
Tegnap este színházban voltunk. A Katonában néztük meg a Portugál című darabot. Anno láttam a filmet, de egyáltalán nem emlékeztem már a részletekre. Húzós nap volt a tegnapi, reméltem, kellemesen ki tudunk majd kapcsolódni.
 
Vígjáték, erősen bújtatott, de tisztán érthető mondanivalóval. A változás lehetősége, ami ott van mindenkiben – és a megszokás, az “ottmaradás” harca ez a darab. A kisfaluba érkező “pesti”, aki Portugáliába akar menni, felforgatja a jól megszokott kocsma életét. A szereplők folyamatosan szembesülnek határaikkal, de úgy érzik, jól helyen vannak, talán bele is törődtek a sorsukba – hiszen demokrácia van.
 
Tragédia, hiszen haláleset is történik, és tönkrement emberi sorsokat láthatunk – olyan figurákat, akikkel mi magunk is találkozhattunk bármelyik kis falu-város kocsmájában, ha oda betértünk valaha is. Tönkrement, mégsem boldogtalan – talán tudatlan? Nagy kérdése ez a mai társadalmi berendezkedésnek. Határokat feszeget a darab, miközben folyamatosan röhögsz. Kínodban?
 
A szereposztás telitalálat, Pelsőczy Réka Masni szerepében annyira meggyőzően hozza a tanulatlan, naiv falusi lányt, hogy a nézőnek kedve lenne elmesélni Neki pár okító történetet. Csuja Imre meg Csuja Imre. Nála hitelesebben ezt a szerepet szerintem más nem is tudná eljátszani. A jószívű kocsmáros, aki tényleg mindenkinek csak jót akar – jópár elem ismerős lehet akár az Üvegtigris Csokijából is. Szirtes Ági szintén nagyon jó, Bán Jánost még sosem láttam szinházban, kellemes meglepetés volt.
 
Tökéletes kikapcsolódás, és ha szeretted az Üvegtigrist, ezt a darabot meg kell nézned 🙂
 

2 thoughts on “Portugál

  1. Ada : valóban, ritka nehéz erre a darabra jegyet szerezni, mi is “átvettünk” kettőt Marlen egyik kollégájától. Figyelem majd a fórumokat, ha látok valahol jegyet, sikítok 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..