Waco ostroma

Posted on Posted in gondolkodom
 
Volt idő, amikor sokat foglalkoztam a kereszténységgel, viszont keveset olvastam azokról az irányzatokról, amik ide-oda csavarva, de alakították az “alapkoncepciót”. Ilyen pl. az adventista egyház.
 
Miért is fontosak ezek az irányzatok? Mert talán ezekből alakultak ki legkönnyebben azok a szekták, amikről az utóbbi időben olvasni kezdtem. (tudom, hülye perverzió :D)
 
Szóval David Koresh. A fiú az utcáról rákenróóól sztár lesz. Ha meg nem, akkor szektát alakít. Vernon Howell nem sokat szarozott, amikor szektavezér akart lenni. Nem alakított új csapatot, kinézett magának egyet, gondolkodás nélkül lelőtte annak vezérét, és a vezér fiát 1987-ben. “Hála” a csodás amerikai igazságszolgáltatásnak, bár bíróság elé került, de felmentették. Később eljutott Izreelbe, majd felvette a David Koresh nevet, és a csoportját egy farmra vezette, Waco mellé. Angliából, Ausztráliából is voltak követői. Kikiáltotta magát Isten legidősebb fiának, prófétának. Szakértők nem tartják igazi fanatikus szektavezetőnek, inkább szélhálmosnak. Kétségkívül hatásos és meggyőző tudott lenni, annak ellenére, hogy az általános iskolát sem járta ki soha. A “szokásos” kívánalmaknak megfelelt – imádta a hatalmat és a nőket. A fiatalkorúakat is. Több, mint 10 felesége volt, közel 20 gyereket nemzett a farmon, később a többi szektatag feleségét is “kölcsönkérte” időnként. Ezzel még nem szúrta volna a hatóságok szemét (éljen a szabad Áamerika), viszont imádta a fegyvereket is. Nagy mennyiségben gyűjtött be mindenféle puskákat, automata gépfegyvereket, és rendszeresen tarott lőgyakorlatot a farmon a követőivel. Bár az Államok ezen területén nem tilos a kézifegyver tartása, az úgynevezett “nagy tűzerejű” fegyverekhez engedély kell. Az ATF (a fegyverekkel, alkohollal és dohánytermékekkel foglalkozó amerikai hivatal) mindenképpen le szerette volna ellenőrizni ezen állításokat. Kémet küldtek Wacoba.
 
A jelentése azonban nem volt helytálló – miszerint nem lesz komoly ellenállás, ha megrohamozzák a farmot. Ráadásul a titokban tartott akció is kiszivárgott az utolsó pillanatban. Az ATF katonái egy felfegyverkezett, elvakult követőkből álló csapatba ütközött. Az első csata eredményeképpen 4 ügynök és legalább 5 davidiánus azonnal meghalt. Kezdetét vette 1993 legnagyobb médiafigyelmet követő eseménye, Waco ostroma. Az FBI is beszállt a harcba, megpróbáltak mindent (közüzemek lekapcsolása, tankok járőröztetése a farm körül, később mindenféle pszcihofegyverek, pl. hangágyú), de a kb. 200 követő és Koresh nem tört meg. Ebben nagy szerepet játszott az is, hogy az első harc alatt Koresh súlyos sebet kapott, amiből viszont gyorsan és szinte hihetetlenül felépült. Élelmük, fegyverük volt elég, hiszen Koresh a Világvégét hirdette, erre készítette fel követőit. 51 napig tarott a csata – a televízió pedig élőben közvetített. Voltak néha olyan pillanatok, amikor a túsztárgyalók már majdnem eredményre jutottak, de mindig történt valami, ami meggátolta a megeggyezést. Az utolsó napon a tankok közelebb mentek az épülethez, betörték a falait, és könnygáz gránátokat dobáltak az épületbe. A mai napig nem derült ki, hogy ezek, vagy maga Koresh okozta a tüzet, de tény, hogy az épület pillanatok alatt lángokban állt. Az épületben tartózkodó 76 ember (köztük 21 gyerek) bent égtek. Koresh holttestét is megtalálták, a fejében egy golyóval. A helyettesét szintén. A többiek viszont tűzhalált haltak.
 
A dávidista egyháznak a mai napig vannak követői. Elitélendő? Mondhatjuk azt, hogy az emberi hülyeség határtalan?
 

One thought on “Waco ostroma

 1. A sztori lényegét leírtad, de van 1-2 részletkérdés, amit meg kell említeni.

  Egyrészt, a fegyverek egy része félautomata volt (amelyek tartása akkor és ott legálisnak minősültek), csak ezek jó részét automatává alakították át.
  Másrészt, bár Koresh egy suttyó volt; a követői között számos magasan kvalifikált emberke volt, (pl. Harvard jogi karát elvégző is), ez az igazi kemény dolog.

  A média jelenléte sokat rontott a dolgokon, ezt minden filmből tudjuk, onnantól kezdve demokráciákban a “földön fekvő ember fejét ütöd” dolog helyett már a “vöröskeresztes elsősegély hülyeséget csinálod” reflex indul be a rendvédelmi erőknél. Koresh azt nyilatkozta, hogy simán elbánnak a páncélozott harci járművekkel, ergo az ATF és az FBI feltételezte, hogy .50-es kaliberű nehézfegyverük/mesterlövész puskájuk is van a szektatagoknak, rosszabb esetben valami páncéltörő rakétavetős témájuk is.

  AZ USA-ban az ilyen túszejtős, fegyveres drámáknak ám van két fontos alapja: egyik, amit mindenki “tud”, hogy iszonyat mennyiségű fegyver van a lakosság kezében, történelmi, jogi, életvédelmi okokból, szokásból.
  Viszont ott a másik ok is, hogy sok a jól kiképzett, katonaviselt ember náluk. Ugye Army, Marine Corps, Navy, Air Force, Coast Guard, National Guard; valamint a szövetségi és helyi rendvédelmi szervek révén. Ráadásul már az alapkiképzésnél nagy hangsúlyt fektetnek a lőkiképzésre (többszáz lőszer per fő, többféle fegyverrel), a különleges feladatokra képzett erőknél még inkább. Ergo az egy dolog, hogy egy bumburnyák 17 éves négergyereknél is lehet fegyver; de még ennél is veszélyesebb, ha valami extengerészgyalogos felderítővel futsz össze ilyen szituációban.

  A dolog zárásához meg azt kell tudni, hogy a túlélők között azért jó páran megkapták a maguk 20-40 évét, köztük külföldi állampolgárok is.
  Valamint az is tény, hogy mai napig oktatóanyag az egész ügy; a túsztárgyalóknál, a túszszabadító-felszámoló egységeknél is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..