EDDA 30

Posted on Posted in gondolkodom
Edda Művek, Miskolc. Meghatározó az életemben,még akkor is, ha az elmúlt években nem követtem folyamatosan nyomon a banda működését. Nekem valahol ott halt meg a dolog, amikor Attis magyarul kezdett Tom Jones számokat énekelgetni. A nótázást még elnéztem, miskolci létére Fradit éltető koncertjeit felfogtam marketingnek. Máig él bennem az a pár egri buli… amikor elmentem a csarnokba a vadi új farmerkabátomban, majd az egész zenekarral dedikáltattam (azt nem mesélném el, mit kaptam anyámtól hétvégén, amikor meglátta …), vagy a Szépasszony völgyben, amikor annyira részeg volt az egész banda, hogy cserélgették egymás közt a hangszereket, aztán Göme “besértődött”, lejött a közönség közé, hogy akkor Ő most rajongó lesz, és játszanak nélküle, majd a buli végén Pataki közölte, hogy annyira jól érzik magukat, hogy ha a közönség bírja, elkezdik az elejéről a koncertet. Karácsonyi buli a Pecsában, ami után rommá izzadva majd fagyva dermedtünk a Keletiben, a 15 éves buli a Sportcsarnokban, ahová már délután 2kor kivonultunk, mert a hugom félt, hogy nem férünk be, szóval rengeteg felejthetetlen élmény. Kamaszkoromat bőven átfogta az Edda.
 
Most jelent meg az EDDA 30, Átok és áldás címmel.
 
Zeneileg? Hát, érdekes. Van benne a megszokott Gömöri – Alapi vonulatból, bár Steve valószínűleg vett egy új effektet, és teljesen belebuzult, mert szinte minden számban benne van egy jellegzetes hang. Nagy negatívum, hogy van egy zenei alap, amit két számhoz is felhasználtak, csak más szöveggel. Ennyire nem volt idő, srácok? Azért ez blama ….
 
Szöveg? Patakis. Kevésbé sámános, kevésbé “mélymagyar”, néhol semmitmondó, de azért még mindig rendben van. Igaz, azért még többször meg kell hallgatnom majd, hogy pontos legyen az érzés. (ééérted, Érzés)
 
Új Edda-himnusz nincs rajta. Szerintem olyan már nem is lesz. Fémszívű fiút csak egyszer lehet megírni az életben.
 

 

10 thoughts on “EDDA 30

 1. Mefi : Pataki azért van annyira inteligens, hogy senkit nem utánoz a szinpadon. Ilyen volt a legelejétől 🙂
  Brekk : az első 3 album, ahogy szokták mondani – de én nem osztom ezt a nézetet. Pataki mindig megpróbált az aktuális kornak szólni, ezért is lett népszerű az EDDA, és ezért is voltak nagyon jó dalok később is. A sámánkodás-nyilt politizálás dologért azért kicsit kár.

 2. Az a baj, hogy a Pataki “elkurvult” es eladta magat.Igy aztan az Edda mar nem Edda tobbe.Legalabbis a regi ertelemben.Szerintem onnan lehet ezt lemerni, hogy mi az a hatarko, amikor az emberek beindulnak egy jol ismert dalra, es mi az, amikor csapolas helyett csak ugy ogyelegnek a koncerten.

 3. Majd ha a cikk írója letesz az asztalra 30 albumot, amelynek mindegyike LEGALÁBB arany (ééérted? Legalább arany, de lehet platina vagy gyémánt is), akkor jogod van kritizálni mást zeneileg. Addig egy puffogó senki vagy.

 4. Puffogó senki vagyok, de ez az én blogom, az én véleményem, szóval … 😀
  Amúgy meg nem ismerlek Eddás, de ha fele anyyi Edda koncerten voltál, mint amennyin én az életemben, akkor már boldog rajongó lehetsz 🙂

  Ha meg 30 lemez: ebből 10 válogatás. Nekem ezzel van bajom. Hiányoztak a sorlemezek, nagyon.

 5. Hát nem tudom mit mondjak… Irtam már egy-két helyre de mivel csak 16 éve dolgozom egy megyei lapnál (lehet hogy ez kevés) igy azt mondom neked hogy a negativ kritika többet jelent mint a pozitiv.Nem tetszik neked de mégis meghallgattad …..valyon miért??
  Azt monmdom erre mindig lesznek irigyek de az EDDA mindig is bebizonyitotta hogy nem foglalkozik az ilyen firkászokkal
  Csatlakozom az elöttem szolohoz:
  Érd csak el ujságiroként a 5% -t annak amit az EDDA elért aztán irhatsz egy két kommentet…..(érted kommentet nem cikkket mert ha cikket irsz kinevetteted magad.)

  Az ember akkor fikáz ha a kritizáltnál tud jobbat mert van mihez hasonlitani.De nálatok csak a fika log ki az orrotokbol de zsebkendöt nem ismeritek…..

 6. hohohóóó, egy pillanatra álljunk már meg 🙂 Nem akarom elérni az 5%-át újságíróként annak, amit az Edda elért, mert nem ez a célom. Nem vagyok újságíró, bár írtam én is több lapba (nem csak megyeibe:D) – már nem is szeretnék az lenni, csak ide, a SAJÁT naplómba írogatok azt, ami az eszembe jut – ha nem tetszik, ne olvasd, vagy szólj hozzá, meghallgatok MINDEN kritikát.

  Hol írtam, hogy nem tetszik? Azt írtam le, hogy ezek az utóbbi Edda lemezek SEHOL nincsennek az első 3 albumhoz, de még a Szaga van és a Győzni fogunk is magasan veri. Lehet elvakult rajongónak lenni (én is voltam az 15 éve, aki az Eddára rosszat mondott, én is megütöttem volna :D) – de azóta talán már felnőttem, és kicsit másképpen tekintek a dolgokra.

  A negatív kritika hol fikázás? Ha azt írnám, hogy Pataki egy nulla, és hogy mostanában többet van a nőügyeivel bulvárcímlapon, mint a slágerlisták élén egy jó dallal, vagy lemezzel, na az fikázás lenne. Vagy talán még az sem. A keserű igazság.

  Viszont ha már megszólítottál : 16 év megyei hírlapozás után nem kellene megtanulni helyesen fogalmazni/írni? VAJON ez túl nagy kérés?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..