Változás kell

Posted on Posted in gondolkodom

Húsvétra kaptunk új alaptörvényt a nyuszitól. Alkotmány ez? Nem hiszem. Legalábbis nem az enyém, az biztos. Hosszú évekre bebetonozhat ez egy klientúrát, meghatározza azt, hogy merre megy az ország, és nagyon úgy néz ki, hogy nincs most olyan erő, amely képes tenni ellene bármit is. Nézzük is végig a jelentkezőket:

Első körben a milláról. Igen, egy facebook kezdeményezés, párthovatartozást kínosan kerülő, elutasító civilek. Jómagam is csatlakoztam, ott voltam a demonstrációkon, segítem munkájukat. Egyre több helyen olvasom (és érzem én is), hogy a jó indulás után kezd kifulladni a dolog. Egyszerűen itthon nincs kultúrája a civil kedvezményezéseknek. A magyarnak kell egy vezérelv, egy irány, amihez csatlakozhat – ilyet pedig a milla jelenleg nem kínál. Mindenki felé próbál nyitni, a nagypolitikát zsigerből elutasítja, és szerintem pontosan ezek a dolgok lesznek a hanyatlásának okai. Akárcsak anno a Centrum Párt volt, aki mindenkit meg akart szólítani. Lehetséges ez? Igen, szerintem lehetséges, de ha nem kínál alternatívát, kvázi programot a jövőre nézve, el fog hullani. Úgy érzem, azzal, hogy az utcán megmutatjuk magunkat, nem érhetünk el olyan eredményt, amire szükség lenne ahhoz, hogy a jelenlegi kormányt érdemben “támadhassuk”, esetleg leválthassuk – legkésőbb a következő választásokkor. Hiszem, hogy ez lehetséges, sőt, inkább szükséges. Elvi támogatásokkal viszont nem lehet változást elérni.

MSZP. Nem tagadtam sosem, közel voltam ott a tűzhöz, volt közöm jó pár éve a párthoz. Egy masztodon, ami nem képes változni. Lehet most “örömködni”, hogy elindult felfelé a párt, de ez még csak véletlenül sem az MSZP érdeme. Amíg Kiss Péterek, Szekeres Imrék, Lendvai Ildikók ott lehetnek a közvetlen elitben, nem is fog változni a dolog – rövid időn belül MDF szindrómát láthatunk majd a szociknál. Fiatalítani kellene, voltunk is egy páran, akik csináltuk volna – nem nyaltunk eleget felfelé, szét is zavartak minket. Sok tehetséges, tettre kész fiatalt veszített akkor a párt – ezek az emberek szinte mind, kivétel nélkül kiábrándultak a politikából. Nem hiszek Gyurcsány Ferenc “feltámadásában” sem – ráadásul őt a jobboldal ugyanolyan jól (ha nem jobban) tudja démonizálni, mint a baloldal Orbán Viktort.

LMP. Ugye tartja a mondás: jót, vagy semmit. Vagy csak nagyon keveset. Igazi identitás nélküli, ide is – oda is nyúló párt, amiről még a mai napig nem tudom, mit akar, és merre megy. Ha lenne valaki, aki elmesélné, megköszönném!

Jobbik. Nagyon remélem, hogy velük nem kell érdemben számolni a jövőben – bár a jelen állás szerint nagyon nem úgy tűnik, hogy megkerülhető erő lesz a jövőben. Ez kinek a szégyene? Döntse el mindenki maga…

A radikalizálódásban nem hiszek, bár egyre több helyről hallom vissza, hogy ez a megoldás. Bízom benne, hogy nem, és van már annyira érett a demokrácia-tudata az országnak, hogy kezelni tudja a helyzetet – még akkor is, ha a hatalmon lévő erő minden lehetséges módon eme nemes eszme sárba tiprásán dolgozik.

Legvégül pedig, amire igazán kíváncsi lennék, továbbra is : kedves kétharmad, ismerőseim, barátaim, akik “oda” szavaztatok : mondjátok már el a véleményeteket a mostani helyzetről! Nem trollok hangjára vagyok kiváncsi…

3 thoughts on “Változás kell

  1. Nem szavaztam oda, de ezt tudod. Én abban hiszek – baloldaliként – hogy létrejön – előbb-utóbb – egy koalíció Orbán ellen. Tudjuk, hogy ez nem a Fidesz kormánya, ez Orbán kormánya. Hiszem, hogy Orbánt csak belső – létező? – ellenzéke tudja elküldeni a francba.
    Nem szeretnék polgárháborút, iszonyodom minden erőszaktól.
    De ott leszek az első sorban, ha meg kell fognom azoknak a konzervatív jobboldaliaknak a kezét, akiknek előbb-utóbb kínossá válik ez az ámokfutás.
    Szóval: God save the Queen, és World-peace! 🙂

  2. Miért nem mész át a blog.hu-ra, az oldalad hibát ír ki alul.

    Az LMP egy zöls, ökopolitikai párt, az Európai Zöldek leendő tagja, a honlapjukon mindent megtudhatsz róluk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..